Jäljennostoa

Pelastuskoiraliiton koepöytäkirjoihin tuli viimesyksynä muutos, että pöytäkirjaan merkitään myös kokeen hylkäyssyy. Viime viikolla saimme tilastot tietoomme ja aika mielenkiintoista luettavaa se onkin! Jälkikokeissa eniten hylkäyksiä aiheuttaa takajäljelle lähteminen ja jonkin verran myös se, että jälkeä ei löydetä ollenkaan. Siitäpä sain sitten kipinän lähteä metsään heti samana iltana harjoittelemaan jäljennostoja.

Tein kolme jäljennostoa niin, että kaksi ensimmäistä mentiin liinassa ja kolmas vapaana. Alla kuva treenistä. Oranssi viiva on tekemäni jälki ja punainen (vähän huonosti näkyvä viiva) Jäynän kanssa kuljettu reitti. Alhaalta siis lähdimme liikkeelle ja ensimmäinen pallo on namipurkki, toinen pallo on esine ja kolmas oli mun taskussa oleva lelupalkka, jonka heitin Jäynän eteen siinä kohdassa, kun jäljestys sujui hyvin.

Nostoa

Ensimmäinen nosto meni hyvin. Näin jo ennen jälkeä, että Jäynä sai ilmasta hajun jäljestä ja se kulki jälkeä kohti nenä pystyssä. Kun pääsimme jäljen kohtaan, Jäynän nenä laski ja se lähti ajamaan jälkeä. Vähän ennen tuota namipurkkia jäljellä oli polunylitys ja siinä Jäynä yritti lähteä menemään polkua pitkin. En päästänyt ja Jäynä korjasi itse oikealle jäljelle takaisin ja siinä olikin sitten se purkki hyvin pitkälti heti. Jäynä ilmaisee nuo purkit kyllä ihan täydellisesti, niillähän me aloitimme, kun Jäynä oli ihan lapsi vielä 🙂

Jatkoimme uudelleen jälkeä kohti ja tämä ei sitten mennytkään ihan niin hyvin. Tuossa matkan varrella oli joku häiriöjälki, jolle Jäynä yritti lähteä hyvinkin tarmokkaasti. Pienellä suostuttelulla Jäynä suostui jättämään sen ja jatkamaan. Kun lähestyimme oikeaa jälkeä, Jäynä lähestyi sitä jälleen nenä pystyssä. Jäljen kohdalla taas nenä alas ja voimakkaasti jäljestäen takajäljelle. Sain pidellä vastaan ihan tosissani, koska Jäynä oli täysin varma, että jälki lähtee vasemmalle. Aikansa yritettyään Jäynä sitten vaihtoi suuntaa ja lähdin perään. Esine löytyi ja ilmaistiin jälleen mallikkaasti 🙂 Tässä mietin, että mahtaako tuo takajäljelle yrittäminen johtua tuulen suunnasta vai olenko tullut opettaneeksi, että jälki lähtee aina vasemmalle. Olen tätä pohtinut ennenkin ja tuntuisi, että voimakas tuuli takajäljeltä on aiheuttanut joka kerralla tämän saman ongelman. En oikein nyt sitten tiedä, miten lähtisin tätä ratkomaan? Tekisinko tuulisella säällä vaan paljon jäljennostoja sekä myötä- että vastatuuleen ja toivon, että Jäynä ymmärtää jutun jujun? Täytynee kysellä kokeneemmilta…

Nakkeja syötellen jätimme taas jäljen ja päästin Jäynän vapaaksi. Lähdimme jälleen jälkeä kohti. Ja vapaana ollessaan Jäynä nosti jäljen tosi hienosti ja lähti vauhdikkaasti ajamaan sitä oikeaan suuntaan. Yritin saada Jäynän kiinni, mutta ei siitä mitään tullut ja jouduin kutsumaan Jäynän luokseni, että saan laitettua sen liinaan. Tuli se sieltä ja jatkoimme jäljestystä liinassa. Jäynä jäljesti tosi hienosti hankalassa maastossa. Metsässä oli aika paljon kaatuneita puita ja jouduin jälkeä tehdessä kiertämään niitä, kiipeilemään puiden yli ja melkein konttaamaan alta. Jäynä selvitti tämän hankalan kohdan tosi hienosti ja heitin lelun sen eteen palkaksi.

Mitä opimme tästä treenistä? Jäljennostoja pitää treenata vielä paljon lisää. Takajälkiongelmaa ilmenee ainakin tuulisella säällä ihan liikaa. Jäljen nostaminen vapaana onnistuu Jäynältä, itse saan vielä harjoitella sitä, että opin näkemään, kun Jäynä löytää jäljen. Tällä kerralla kävi vähän niin, että olin itse vasta kiipeämässä kallion päälle, kun Jäynä jo löysi jäljen ja lähti ajamaan sitä. En nähnyt juuri sitä kriittistä hetkeä, mutta ehkäpä opin kuitenkin sen, että kun Jäynä katoaa näkyvistä, siihen on hyvä syy 🙂 Ja tuo lelun heittäminen kesken jäljestyksen Jäynän eteen… Muutaman toiston jälkeen se on aiheuttanut sen, että kun kehun Jäynää jäljellä, se pysähtyy heti ja kääntyy katsomaan, jos vaikka heitän lelun. Olen tainnut lelua heittäessä samalla kehua Jäynää ja se on yhdistänyt nämä asiat mielessään. Täytynee siis vaihdella näitä palkkausjuttuja, eikä aina samalla tavalla. Ja varmaan kehua muutenkin jäljellä, eikä vain silloin, kun heittää samalla lelun. No, olen mielestäni kehunutkin, mutta ehkä täytyy nyt vaan muistaa kehua rauhallisemmin, ettei Jäynän jäljestys keskeydy.

Deger

Uimamaisteri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s